Filmen / negativerne er det helt grundlæggende for et teknisk godt billede. Fremkaldelsen er derfor ikke en proces du bør overlade til hvem som helst!
At fremkalde sine egne sort-hvide film er faktisk temmelig let – og du behøver ikke engang et rigtigt mørkekammer.
Du skal bruge følgende ting:
– Fremkaldertank.
– Målebæger.
– Termometer.
– 2 tøjklemmer.
– Div. kemikalier med tilhørende flasker.
– Evt. en filmafstryger.
Og så er du ellers klar til at gå i krig. Der er mange ting at huske på, men efter et par gange bliver meget af det rutine.
Opspoling af film
Som det første skal filmen spoles op på spiralen i fremkaldertanken.
Der findes mange mærker og modeller af fremkaldertanke, så prøv og se om du kan finde en fotohandler som har en enkelt eller to på lager. Men lad være med at købe en der er større end til dit behov.
Før det rigtigt går løs, vil det være en god ide at øve sig i dagslys med en ueksponeret film (som bliver ødelagt) – den rigtige film skal nemlig spoles op i totalt mørke. Hvis du har en film der alligevel er for gammel så kan du ofre den. Ellers køb en billig “Hapsi-Faxi” farvefilm (til 10-20 kr.) i dit lokale supermarked.
Når du har klaret opspolings-øvelsen med lukkede øjne nogle gange, så er du klar til rigtigt mørke og den rigtige film. Nummer et er naturligvis et rigtigt mørkekammer, men mindre kan også gøre det.
Bemærk her: Helt mørkt er ikke altid helt mørkt!!!
Selv om man hænger en sort plastsæk over vinduet og spoler sin film op efter mørkets frembrud, så er det svært at mørkelægge et lokale helt.
Hvis man efter nogle minutter i mørket kan begynde at skimte konturer i lokalet, så er der ikke mørkt nok. Her kan du så simpelthen kravle ind under et mørkt (tæt) tæppe eller dyne.
Men pas på – man kommer hurtigt til at svede (og få fugtige hænder) i varmen.
Når filmen er spolet op, klippet af og spiralen placeret korrekt i fremkaldertanken, så kan låget skrues på tanken og lyset tændes. Resten af processen foregår heldigvis i lys.
Kemikalierne
En sort-hvid fremkaldelse består grundlæggende af 2 dele: Fremkaldelse og fixering.
Jeg vil dog anbefale at anskaffe følgende 4 væsker: Fremkalder, stoppebad, fixér og afspændingsmiddel.
Du kan udskifte stoppebadet med vand (som så udskiftes nogle gange), men fremkaldelsen bliver sværere at styre, og du slider mere på fixereren.
Ilford og Tetenal er de største producenter af kemi til amatørfotografer, men jeg vil ikke her anbefale bestemte mærker eller produkter.
Du vil sikkert også komme godt i gang med de mærker din lokale fotohandler plejer at sælge. Desværre er det langt fra alle fotohandlere der i dag fører artikler til mørkekammeret, men de fleste rigtige fotohandlere kan som regel skaffe det.
De fleste fremkaldere er engangsfremkaldere (anbefales). Det vil sige at man køber en flaske koncentreret fremkalder som man blander en lille del af op med vand. Her er det vigtigt at følge producentens anvisninger temmeligt nøjagtigt.
Når fremkalderen har været brugt en gang skal den hældes væk. I den forbindelse er “væk” ikke ud i kloakken. Man skal samle sine brugte kemikalier sammen og indlevere dem til destruktion.
Både stoppebad og fixer kan som regel bruges flere gange. Du skal altså have et par 1 liters flasker til at gemme disse to væsker i.
Alle væsker skal selvfølgelig være færdigblandet og klar inden du går i gang med at fremkalde din film.
Fremkaldelsen
Lad gerne kemikalier og filmtank (evt. med film) stå i lokalet en times tid før fremkaldelsen for at det hele opnår samme temperatur.
Der må i øvrigt gerne være lunt i lokalet (f.eks. 25 grader) da væskerne vil have en temperatur nogle grader under rumtemperatur, og en kemi på ca. 20 grader er et godt udgangspunkt.
Som det første skal du måle den nøjagtige temperatur på din fremkalder. Så skal du ved hjælp af den information der følger med fremkalderen, finde den fremkalde-tid som skal buges til netop din filmtype.
Det er ikke altid lige let, men din fotohandler bør eventuelt kunne hjælpe dig.
Den eneste store “kunst” i at fremkalde en sort-hvid film, er netop at ramme den helt rigtige kombination af temperatur, blandingsforhold og fremkalde-tid …… for den bestemte film.
Og det er ikke noget man helt nøjagtigt kan læse i en tabel, men ved at prøve sig lidt frem, kan man komme ret tæt på en optimal fremkaldelse.
Så snart fremkalderen er hældt på tanken, bør du slå fremkaldertanken kraftigt (men ikke for kraftigt) et par gange ned i bordet / gulvet. Det løsner eventuelle luftbobler fra filmen, som ellers kan forårsage ufremkaldte pletter.
Det er normalt at kippe tanken (vende den rundt) konstant det første minut af fremkalde-tiden og derefter vende tanken 2 – 3 gange for hver 30 sekunder.
Det er i al fald vigtigt at du gør det ens fra gang til gang for at opnå en stabil og ensartet fremkaldelse.
Cirka 15 sekunder inden fremkalde-tiden udløber, begynder man at hælde fremkalderen ud af fremkaldertanken.
Stoppebad
Så snart fremkaldertanken er tømt for fremkalder, skal du hælde stoppebadet i. Stoppebadet vil standse fremkaldelsen.
Det er forskelligt fra fabrikat til fabrikat, hvor længe der skal “stoppes”, så her må du følge de anvisninger der følger med produktet. Dette er i øvrigt ikke særligt kritisk.
Fixering
Fixeringen vil “låse” de eksponerede sølvkorn i filmen, og gør negativerne gennemsigtige.
Igen skal du følge de anvisninger der følger med produktet, og igen er det ikke en specielt kritisk proces.
Efter fixering kan fremkaldertanken godt åbnes, da negativerne nu kan tåle at se dagens lys.
Skylning
Når filmen er fixeret, og du har hældt fixereren tilbage i flasken, så skal filmen skylles grundigt. Det er VIGTIGT at du ikke giver køb på skylletiden. Hvis du ikke får alle kemikalier skyllet ud af dine negativer, kan de blive dårlige efter få år.
Ved 20 grader varmt vand skal filmen skylle ca. 15 minutter, men giv den bare 5-10 minutter ekstra.
Brug IKKE for varmt vand – det kan ødelægge filmen.
Til nogle fremkaldertanke kan man få (=købe) en speciel studs med en slange som du kan skrue på vandhanen, men en håndbruser er også fremragende.
Afspænding
For at undgå kalkpletter under tørringen og for at gøre filmen mindre “elektrisk”, er det en god idé at bruge et afspændingsmiddel.
Man kan købe et specielt afspændingsmiddel, men kan eventuelt også bruge en teske opvaskemiddel i en liter vand.
Negativstrimlen skal bare plaske i sæbevandet i et minuts tid inden du kan tage strimlen ud af spiralen.
Så er det du kan se om der overhovedet er kommet noget på strimlen!!!
Tørring
Inden negativstrimlen hænges til tørre, skal det overskydende vand fjernes fra overfladen. Til det formål kan man købe en speciel filmafstryger, som nærmest er en kombination mellem en tang og en rudeskraber.
Et opvredet vaskeskind kan også bruges til at tørre vandet af med – og man har set den rutinerede fotograf bruge to fingre.
Men pas på – mens negativstrimlen er våd, er den meget let at ridse. Det vil sige at en filmafstryger med et enkelt sandkorn kan lave en fæl ridse gennem alle negativerne.
Herefter kan filmen blot hænges til tørre på en snor med en tøjklemme – hæng en anden tøjklemme nederst på strimlen for at holde den strakt.
Filmen hænges til tørre i et “støvfrit” rum – et badeværelse er ofte udmærket. Og lad så være med at gå ind og kigge negativerne før de er helt tørre – ellers kan der komme støv og hår, som vil plage og ærgre dig bagefter.
Vurdering af resultatet
Det kræver en vis erfaring at vurdere en stribe negativer, men her er et par ledetråde:
Hvis dine negativer er meget ‘tynde’ (gennemsigtige) så er der noget der tyder på, at du ikke har fremkaldt dine negativer nok. Omvendt, hvis dine negativer er meget ‘tætte’ (sorte) så er der noget der tyder på, at du har fremkaldt dine negativer for meget.
En korrekt vurdering er selvfølgelig afhængig af at du har eksponeret din film korrekt.
En anden måde at vurdere dine negativer på, er at lave en kopi på et stykke fotopapir af middel gradation – men det kan du læse mere om i en anden artikel.